www.usaraud.ee  >

 Liikmetele:

 Kasutajatunnus:
 Parool:
Registreeru liikmeks!

Nädala raud  > Sandrail


26. Juuni 2006 tagasi
Kuidas rannas mõnusalt aega veeta ...



Suvi on käes, ilmad kuumad ja mis oleks kuumal suvepäeval mõnusam kui üks jahutav suplus merevees? Mis muud kui tuleb sammud randa seada. Aga mida üks paadunud usaraua fänn randa kaasa võtab? Valesti arvasid kõik need, kes pakkusid, et noh ujumispüksid või päikesekreem.



Ei, tõeline rauafriik teab, et randa tuleb kaasa võtta sandrail e. maakeeli liivarelss. Nime on see suurepärane sõiduriist saanud sellest, et ta on ehitatud toruraamile, mis näeb välja nagu paar rööpmeid ja temaga sõidetakse liivastes kohtades nagu rannad ja kõrbed.



Sandrailide eellased olid VW Beetle-st ehitatud Beach Buggy-d e. rannapõrnikad. Need pisut tõstetud tagurpidi keeratud vanni kujulised ja enamasti katuseta sõiduriistad olid (ja on praegugi) suhteliselt populaarsed ning odavad ehitada.



Aga nagu ikka kasvab süües isu ja inimesed, kes soovisid midagi enamat leidsid, et hoopis mõistlikum on ehitada spetsiaalne toruraam, millesse paigutada vana hea Chevy small-block ja saadav vääne "lasta liiva joosta" läbi laiade tagarehvide.




Tulemuseks oli üle ootuste mõnus sõiduk, mis tänu toruraamile oli nii kerge, tugev kui ka turvaline. V8-mootori brutaalse jõu abil suutis ta liikuda väga kiiresti suvalises suunas, olgu see siis tasane rannaliiv või salakaval liivaküngas, millest liiva tuisates üles rühkida.



Nagu ikka juhtub heade asjadega, leidis ka USA armee, et sellised sõiduriistad sobivad imehästi ka sõudreil kasutada. 1991. aasta Lahesõjas kasutaski Navy SEAL eriüksus Desert Patrol Vehicle e. kõrbepatrullsõidukeid. Neid sandraile aitas nobedalt edasi liikuda beach-buggy-de traditsiooniline VW 200hp mootor, mis viis kerge sõiduki kuni 80 miilise tunnikiiruseni.



Ka filmides on sandrailid kuulsust kogunud. Kindlasti üks tuntumaid filme, kus sandrailidega liivas kihutati, on Mad Max-i triloogia, mille teises ja kolmandas filmis nii Mel Gibsoni kehastatud peaosaline kui kurikaelad teineteist mööda kõrbe taga ajasid.