www.usaraud.ee  >

 Liikmetele:

 Kasutajatunnus:
 Parool:
Registreeru liikmeks!

Nädala raud  > Nagu Münhausen kahurikuulil.


22. Mai 2006 tagasi
0-100km/h kolme sekundi ja vähema kui saja tuhande eest.

Kui kellelegi peaks eluteel ette jääma mõni reaktiivhävitaja startermootor, näituseks JFS-100, siis üks võimmalike kasutusvaldkondi oleks tolle abil mõni neljarattaline liikuma panna ja tunda end tõelise Münhausenina kahurikuuli otsas.
Kuidas seda teha? Seda seletab meile täpselt ja detailselt Turbokart.com. Sealsetel meestel kulus projekti peale kolm aastat, aga nemad pidid ka kõik otsast lõpuni leiutama ja probleemid lahendama.



Lühidalt:
JFS-100 on mootor, mida kasutatakse näiteks hävitajate startermootorina. Nimelt on vaja turbo-reaktiivmootori käivitamiseks saavutada teatud pöörded.
JFS-100 kaalub ca 37 kg ja annab välja 90 hobujõudu@60400 rpm. siinkohal tasub mainida, et antud mootori maksimaalsteks pööreteks on lubatud 74000rpm ja gaasiturbiinidele on omane, et pöördemoment on maksimaalne 0rpm juures. Lisainfo.



Turbokardi ehitamiseks tuleb leida sobilik raam, vajadusel seda modifitseerida. Mõttetu käigukastiga pole vaja vaeva näha, reduktori kaudu on veovõllini jõudvad pöörded vähendatud max 3000 pöördeni. Kuna mootor on otsehambumuses ratastega, siis on vaja mõned lisapidurid, et karti pidama saada ja madalatel kiirustel liigelda. Elektristarter, mille sidur mootorist liiga kõrgetel pööretel lahutab, tuleb välja visata, sealt ka pisut kaalusäästu. Edasine käivitamine toimub suruõhu abil ja tühikäigu pöördeid saab langetada 63 protsendilt kuni 50-ni maksimaalsest.




Igaks juhuks peaks mõtlema ka sõitja turvalisusele. Kui turbiini labad peaksid võllile head aega ütlema, on turbokardile selleks tarbeks paigaldatud terasest ekraan, mis omakorda on kaetud päris mitme kihi kevlariga.




Senimõõdetud performance:
0-60mph: 3.2 sekundit
1/4 miili: 9-10 sekundit
maksimumkiirus: 122mph

Tulemused on mõõdetud mitte just kõige parema teekatte peal, kus omanikul ei jätkunud rohkemaks julgust ega vaba ruumi, maksimumkiirus on arvutuslikult 170mph.



Kui kellelgi on ettekujutus, et selline tehnika maksab kole palju, siis eksite. Kasutatud JFS-100 võib leida ca 4000-4500$ eest.
Kui aga isu rohkema järele, siis kasutatud, just hoolduses taastatud, 1400 hobuse jõuga General Electric T58-GE-8F on hetkel e-bays 28000$ eest saadaval.
Turbokart videod
Vaata ka muid projekte http://www.turbokart.com/

Autor: vr.

Leidsid midagi põnevat, tahad seda teistegagi jagada? Vihja nädala rauda.